6 Nisan 2009 Pazartesi

İngilizce Öğrenmenin 7 Sırrı

İNGİLİZCE ÖĞRENMENİN 7 SIRRI
İngilizce anlama yeteneğinizi ve telaffuzunuzu geliştirmenin en iyi yollarından birinin ne olduğunu biliyor musunuz? Ya da 5 basit sözcükle sözcük dağarcığınızı nasıl geliştirebileceğinizi? Bazen neden İngilizce dinlememeniz gerektiğini? İngilizce Öğrenemenin 7 Sırrı size İngilizcemizi geliştirmenin en iyi ve en hızlı yollarını gösteriyor.

1. SIR : SÖZCÜK VURGUSUNU ÖĞRENİN
İngilizce'yi iyi konuşmanın ve anlamanın bir numaralı altın anahtarı Sözcük Vurgusudur. Sözcük Vurgusu *çok önemlidir*. Sözcük Vurgusunu öğrenmek için çaba sarfetmelisiniz. Bu konuşulan İngilizce'yi anlayabilmeniz için *en iyi* yöntemdir. Özellikle hızlı konuşmları.

Sözcük Vurgusu Ne Demektir ?

Örneğin 3 kelime ele alalım:

photograph, photographer ve photograhic.

Konuşurken bunlar aynı şekilde mi söylenir? Hayır.

PHOtograph

phTOgrapher

photoGRAPHIC

İki veya daha fazla heceli tüm sözcüklerde bu vardır. TEACHer, JaPAN, CHINa, aBOVE, converSAtion, INteresting, imPORtant, deMAND gibi.

Vurgulanmayan heceler "zayıf", "küçük" ya da "sesiz" diye adlandırılır. Ana dili İngilizce olanlar zayıf heceleri değil, vurgulu heceleri dinlerler. Konuşmlarınızda sözcük vurgusunu kullanırsanız, hemen ve otomatik olarak telaffuzunuzu ve anlamanızı geliştirmiş olursunuz.

İngilizce öğretmeniniz varsa size sözcük vurgusunu anlamada yardımcı olmasını isteyin. İngilizce dinlerken sözcüklerdeki vurguyu duymaya çalışın. Örneğin radyo dinlerken ya da film izlerken. İlk adım *duymak* ve *farkına varmaktır*. Bundan sonra *kullanabilirsiniz*.

Telaffuz hakkında daha fazla bilgi için:

http://ingilizcemiz.googlepages.com/telaffuz

2. SIR : CÜMLE VURGUSUNU ÖĞRENİN
İngilizce'yi iyi konuşmanın ve anlamanın iki numaralı altın anahtarı Cümle Vurgusudur. Cümle içinde bazı sözcükler vurgulu (kuvvetli) bazı sözcükler zayıf (sessiz) tır.

Aşağıdaki cümleye bakın :

We want to go.

Her sözcüğü aynı güçle veya vurguyla mı söyleriz? Hayır. Önemli sözcükleri *kuvvetli* önemsiz sözcükleri *zayıf* seslendiriz. Bu cümledeki önemli sözcükler hangileridir. Evet haklısınız WANT ve GO.

We WANT to GO.

We WANT to GO to WORK.

We DON'T WANT to GO to WORK.

We DON'T WANT to GO to WORK at NIGHT.

Cümle Vurgusu ile ilgili herşeyi burada açıklamak mümkün değildir. Sizin için önemli olan Cümle Vurgusunun var olduğunu bilmek ve bunu öğrenmek için çaba göstermektir. Cümle Vurgusu *çok önemlidir*.

3. SIR : DİNLEYİN! DİNLEYİN! DİNLEYİN!
Öğrenciler bazen "BBC haberlerini dinlemiyorum çünkü benim için çok hızlı ve anlayamıyorum" derler. Ne kadar yazık. Aslında konuşma sizin için ne kadar hızlıysa ve anlamıyorsanız dinlemeye de o kadar İHTİYACINIZ VAR demektir.

Dinlemez ve pratik yapmazsanız İngilizcemizi nasıl geliştirebiliriz?

Bebekken kendi dilinizi anlayabiliyor muydunuz? 3 haftalıkken, 1 aylıkken veya 1 yaşındayken kendi dilinizdeki herşeyi anlayabiliyor muydunuz? Tabii ki hayır. Fakat *dinleyerek* anlamayı *öğrendiniz*. Bu konu hakkında düşünün. Kendi dilinizi anlamayı dinleyerek öğrendiniz. Günde 24 saat haftada 7 gün. Konuşmayı bundan sonra öğrendiniz. Daha sonra okumayı öğrendiniz. Ve sonra da yazmayı öğrendiniz. "Fakat en başta dinleme gelir."


4. SIR : DİNLEMEYİN!
Bir önceki sırda dinleyin demiştim. DİNLEYİN! DİNLEYİN! DİNLEYİN! Şimdi DİNLEMEYİN! diyorum. Ne demek istiyorum? DUYMAK ve DİNLEMEK fiilleri arasındaki farkı biliyor musunuz? DİNLEMEK aktif bir eylemdir. DUYMAK ise pasif bir eylemdir. Bazen çok yoğun DİNLERSİNİZ. Bazen çok yoğun ÇABA gösterirsiniz. Bazen sadece DUYMAK daha iyidir. Radyoyu açın, kasedi teybe koyun fakat DİNLEMEYİN sadece DUYUN. Bilinç altınız sizin için dinleyecektir. Yine de öğreneceksiniz. Dinler ve anlamaya çalışırsanız belki de bir kelimeyi kaçırır ve hayal kırıklığına uğrarsınız. Endişelenmeyin. Sadece duyun. İnanın yine de öğreniyor olacaksınız. Önemli olan televizyonun, radyonun ya da kasedin açık olmasıdır. Bırakın çalsın. Ve siz hiçbir şey yapmayın. Beyniniz DUYACAK, bilinç altınız DİNLEYECEK ve siz öğreneceksiniz.

5. SIR : GÜNDE 5 SÖZCÜKLE SÖZCÜK DAĞARCIĞINIZI GELİŞTİRİN
Kelime öğrenmek kolaydır! Bir yılda kaç gün var? (Yeryüzünde) Normalde 365. Günde sadece 5 sözcük öğrenirseniz bu yılda 5*365=1825 sözcük yapar. BİN SEKİZ YÜZ YİRMİ BEŞ. Bu çok sayıda sözcük demektir. Okuma, konuşma, yazma gibi diğer yöntemlerle öğreneceğiniz sözcükleri hesaba katmıyoruz. Bir defter alın ve HER GÜN 5 yeni kelime yazın. Bunları öğrenin. Kısa sürede mükemmel bir sözcük dağarcığınız olacak.

Sözcük Dağarcığı için bakın :

http://ingilizcemiz.googlepages.com/vocabulary

6. SIR : GÜNDE 30 DAKİKA HAFTADA 3.5 SAATTEN İYİDİR
Aslında günde 30 dakika İngilizce çalışmak haftada 5 *saat* çalışmaktan daha iyidir. Düzenli çalışın. Sık sık çalışın.

AZ+SIK SIK çalışmak ÇOK+BAZEN çalışmaktan daha iyidir.

Aynı zamanda daha kolaydır. Her gün çalışmak için kolayca 30 dakika bulabilirsiniz. Nasıl mı? Yarım saat önce kalkabilirsiniz. Ya da daha kısa bir öğle yemeği yiyebilirsiniz. Her gün belirli bir saat belirleyin ve buna sadık kalın.

7. SIR : TEKRAR EDİN! TEKRAR EDİN! TEKRAR EDİN!
"Tekrar Etmek" ne anlama gelir? "Tekrar Etmek" "Tekrar Okuyun" demektir. Bu konuda sistematik olmalısınız. Yeni bier şey öğrendiğinizde bunu not etmelisiniz. Ve buna 3 defa *tekrar bakmalısınız*.

1 gün sonra

1 hafta sonra

1 ay sonra



Her tekrarda, kendinizi test edin.

Öğren, tekrar et, test et.

Tekrar et, test et

Tekrar et, test et



KAYNAK :

Josef Essberger, Founder
http://www.EnglishClub.com